Online meer klanten werven
Wil je online meer klanten werven? Of gaat dit goed, maar zou je graag nog meer willen? Hieronder vind je een lijst met belangrijke punten, welke je vaak ook zelf toe kunt passen.
1. Deel jouw kennis op je website
Als specialist in jouw vakgebied weet je waarschijnlijk wat jouw doelgroep wil weten. Deel jouw kennis op je website door te starten met bloggen en het verspreiden van jouw kennis. Je kunt algemene berichten schrijven of laten schrijven, maar je kan er ook een persoonlijke noot aan geven.
Sowieso zijn wervende webteksten of SEO teksten en het behouden van focus op een aantal concrete diensten en/of product(categorieën) heel belangrijk, zodat de basis goed is.
Door waardevolle kennis te delen over jouw vakgebied kom je eerder over als een expert. Vind je het lastig om onderwerpen te bedenken? Denk dan bijvoorbeeld aan welke vragen je het meeste krijgt van klanten, zodat je deze verder uit kunt diepen op vervolgpagina’s of in een blogbericht. Ook kan je wellicht af en toe een situatie uitschrijven. Neem bijvoorbeeld een coachingssessie of bepaalde situaties op de weg. Of als huidtherapeut: licht met toestemming een bepaalde behandeling uit, waarbij je de voor- en nafoto’s laat zien.
2. Maak de eerste afname van product of dienst aantrekkelijk: geef
Probeer nieuwe klanten te werven met een (gratis) intake, consult of welkomstcode of bied meerwaarde door dit net iets anders in te steken. Je hoeft niet perse gelijk iets gratis weg te geven, mocht je dat liever niet willen. Nog steeds is in veel branches het inschrijven voor een nieuwsbrief interessant, heel interessant voor branches waarin klanten steeds terugkeren voor een nieuwe bestelling.
3. Vergroot je vindbaarheid in Google (of breid uit)
Zichtbaarheid vergroten in Google (organisch of advertenties) met relevante zoektermen. Zijn we hier al mee bezig en gaat dit goed, dan kunnen we altijd samen kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Misschien zijn er nog wel veel meer zoektermen waarmee je jouw potentiële klanten kunt bereiken. Het kan zijn dat de vraag naar iets vanuit de consument is toegenomen of juist is afgenomen en je daarop kunt inspelen.
4. Social media
Is jouw doelgroep actief op social media? Vergroot je zichtbaarheid op social media. Veelgebruikte platforms zijn Facebook en Instagram, maar onder jongere gebruikers is TikTok of Snapchat interessant om in te zetten. sommige klanten sluit juist LinkedIn of Pinterest erg goed aan. Binnen diverse platforms kan je adverteren. Dit kan vaak vrij gericht, omdat je een doelgroep kunt instellen.
5. Verzamel actief beoordelingen/ervaringen en laat ze zien
Vraag klanten actief om een beoordeling via Google of maak gebruik van reviewtools zoals MTMO, Feedback Company of Trustpilot en laat deze duidelijk terugkomen op je website. Dit kan een potentiële klant ervan overtuigen om voor jou te kiezen. Als accommodatie kan je ook profiteren van reviewplatforms zoals TripAdvisor en Zoover.
6. Via andere sites verkopen (wederverkoper)
Verkoop je producten die je ook via Bol.com kunt aanbieden, dan is dit een aanrader ondanks de commissie. Ondanks dat het verkopen via Bol.com nadelen heeft, kan je jouw klanten via Bol.com aansporen om nieuwe bestellingen te doen via je eigen website te doen. Voor (bezorg)restaurants is Thuisbezorgd een uitkomst. Op dit moment van schrijven (eind mei 2020) is de app van Thuisbezorgd meer dan 1 miljoen keer gedownload en nr. 1 in de lijst van ‘Beste apps’. Ook Thuisbezorgd rekent een commissie over de bestelling. 13 procent lijkt misschien veel, maar op €100,- is dit €13,- aan commissie. Belangrijk is dat je partijen Thuisbezorgd of Bol.com echt als een extra verkoopkanaal ziet, omdat je het daarnaast belangrijk is om zelf aan marketing te doen (zie hier een artikel over Thuisbezorgd en de commissie). Verkoop je kunstobjecten, neem dan ook actief deel aan een platform zoals Etsy.com. Meld je aan op vergelijkingssites zoals Tweakers.net, Kieskeurig.nl en Beslist.nl.7. Gemakkelijk bestellen of contact opnemen
Zorg ervoor dat je jouw klanten zo gemakkelijk mogelijk gebruik kunnen maken van jouw diensten of producten. Voor diverse branches zijn reserveringstools beschikbaar. Verkoop je jouw producten online, dan is het belangrijk dat de shop is voorzien van alle functionaliteiten en gebruiksvriendelijk is. Belangrijk is dat jouw website of shop conversiegericht is.8. (Lokale) nieuwssites
Wil je meer naamsbekendheid? Adverteer dan op de website van een regionale of lokale krant. Ook jouw doelgroep zit tussen de bezoekers.9. Maak een FAQ
Een FAQ (Frequently Asked Questions) is een snel te bereiken lijst waarin veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden zijn opgenomen. Vooral als je merkt dat je veel dezelfde vragen krijgt van (potentiële) klanten, dan zorgt de FAQ ervoor dat twijfel wordt weggenomen. Daarnaast wekt een FAQ vertrouwen op. Door de opkomst van Voice Search worden er in Google steeds meer vragen gesteld. Met behulp van de juiste snippets zal Google de FAQ weergeven in de zoekresultaten. Hoe tof is dat?Offline meer klanten werven
Ook het werven van ‘offline’ klanten is nog steeds effectief. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan beurzen, evenementen te bezoeken of actief deel te nemen aan een businessclub. Dit is meer het ‘face to face’ gedeelte en natuurlijk het ‘ouderwetse’ adverteren in een krant of tijdschrift. Voor diverse branches is dit nog steeds interessant. Offline en online komt tegenwoordig samen doordat men via-via terecht komt op jouw website en online een aanvraag doet.10. Schuif aan of meld je aan bij een plaatselijke of regionale businessclub
Wil je betrokken zijn bij de lokale (ondernemers)gemeenschap? Er zijn veel verschillende soorten businessclubs. Belangrijk is wel dat de ondernemers die zich bij de groep hebben aangesloten ook bij je passen. Kijk eens rond bij verschillende businessclubs in de regio. Dat is ook, afhankelijk van hoe actief en betrokken de deelnemers zijn, een interessante manier om doorverwijzingen/aanbevelingen te krijgen en te geven.
11. In de spotlights op een beurs
Neem deel aan een beurs: in veel branches zijn er vakbeurzen. Lees hier meer tips over een beursdeelname.
12. Zorg ervoor dat je maatschappelijk betrokken bent
Meld je aan bij een lokaal initiatief via de Nederlandse Uitdaging, zodat je ook iets kunt doen voor verenigingen of stichtingen in de omgeving. Vind je het leuk om jouw kennis over te dragen aan een jongere generatie? Misschien kan je dan ook iets betekenen voor jongeren. Bijvoorbeeld via Jong Ondernemen. Jong Ondernemen laat kinderen en jongeren proeven aan het ondernemerschap. Ooit zullen deze kinderen of jongeren ook jouw doelgroep worden, mocht dat nu nog niet het geval zijn.
13. Bezoek evenementen waarvan je weet dat jouw doelgroep deze bezoekt
Breng een bezoek aan een relevant evenement en doe nieuwe ideeën of kennis op. Wellicht ontmoet hier ook potentiële klanten of partners.
14. Adverteer in de krant, vakblad of tijdschrift
Plaats een advertentie in een krant of vakblad of adverteer in een relevant tijdschrift (bijvoorbeeld met interview). Stel dat je bijzonder duurzame producten verkoopt, dan is een tijdschrift zoals Flow Magazine een goede keuze vanwege de doelgroep. Weet je niet precies welk tijdschrift het meeste wordt gelezen door jouw specifieke doelgroep? Een bedrijf zoals Sanoma kan je hier vast over adviseren.
15. Zoek de juiste partners: vul elkaar aan
Zoek betrouwbare partners die bij je passen, vooral als jij je ergens in hebt gespecialiseerd en toch soms aanvragen krijgt voor de dienstverlening of producten die jouw partner aanbiedt. Op deze manier kan je klanten naar elkaar doorverwijzen en samen groeien.
Aan de slag?
Voorlopig waren dit onze tips voor nu om ervoor te zorgen dat je meer klanten aantrekt en meer omzet genereert. Hopelijk heb je hier profijt van. Breng jezelf onder de aandacht!
Kunnen wij je helpen?
Wil je meer weten of wil je onze hulp bij het toepassen van deze tips? Neem gerust contact met ons op!