In een tijdperk waarin (bijna) alles online gaat (behalve naar de kapper, schoonheidsspecialiste of de autogarage gaan ;)) is het belangrijk om voor jezelf inzichtelijk te maken waar je bezoekers op je website vandaan komen. Vinden ze jou door een bepaalde zoekterm in te voeren? Of krijg je eigenlijk alleen maar bezoekers op je website via Facebook of via een advertentie die je op de website van een regionale krant heb geplaatst? Hoe, via waar en hoe vaak je website precies bezocht wordt kan Google Analytics jou allemaal vertellen.

Google Analytics wetenswaardigheden

Google Analytics kan je ontelbaar veel cijfers en statistieken geven over het verkeer op je website. Maar welke gegevens zijn nou echt interessant? Dat leggen wij je uit in deze blog, waarbij we door middel van een aantal afbeeldingen (met uitleg) laten zien welke gegevens je – zomaar – voor het oprapen hebt.


Klik op de afbeelding om te vergroten

1. Bezoekersaantallen

Google Analytics geeft je bij het inloggen direct een weergave van het aantal mensen dat jouw website heeft bezocht. Dit wordt weergegeven onder de naam ‘Gebruikers’. Daarnaast kun je ook nog zien hoeveel van die gebruikers nieuwe bezoekers zijn, en daarmee automatisch hoeveel procent een tweede keer of vaker jouw website bezocht heeft.

Beschik je over een website waarbij je wekelijks acties, aanbiedingen of andere wetenswaardigheden vermeldt, dan is het percentage terugkerende bezoekers waarschijnlijk hoger dan het gemiddelde. Een belangrijk, interessant gegeven. En je kunt het aantal bezoekers van dit jaar bijvoorbeeld vergelijken met dezelfde periode vorig jaar. Hoe je dit doet, laten wij je hieronder in een afbeelding zien. Aan de ‘opengevouwen’ tabbladen in het linkermenu kun je zien waar op geklikt is en hoe je er kunt komen.

Klik op de afbeelding om te vergroten

2. Locatie van waaruit jouw website wordt bezocht

Op landelijk of op plaatselijk niveau kun je zien waar jouw bezoekers vandaan komen. Dit gegeven is vooral interessant wanneer je een Nederlandstalige en een Duitstalige website hebt. Of wanneer je gericht in een bepaalde plaats of regio hebt geadverteerd in Google of op sociale media.

Klik op de afbeelding om te vergroten

3. Waar je bezoek vandaan komt

Heb je geadverteerd via sociale media of gebruik je Google Adwords? Of heb je een banner laten plaatsen op een regionale nieuwswebsite? Met behulp van Google Analytics kun je (bijna) precies zien via waar jouw bezoekers op jouw website terecht komen. Doe je aan zoekmachine optimalisatie of heb je hier iemand (bijvoorbeeld ons) voor in de hand genomen, dan zal je bijna altijd zien dat de meeste bezoekers via Google op je website komen.

Klik op de afbeelding om te vergroten

4. Mobiel, tablet of desktop?

Bij veel van onze klanten wordt hun website nog steeds het meest bezocht met een vaste computer of een laptop. Op de tweede plaats is daar: de mobiele telefoon. Met behulp van Google Analytics kun je precies zien met welk apparaat (welke device) je bezoekers de website bezoeken. Is het aantal bezoekers dat gebruik maakt van hun mobiele telefoon of tablet hoog? Dan is het echt noodzakelijk dat de website zich perfect aanpast aan verschillende groottes van de schermen. Kijk gerust eens met je eigen mobiele telefoon hoe jouw website er uit ziet op een klein beeldscherm.

5. Conversiedoelen

Wil je graag weten via welke weg een bezoeker daadwerkelijk klant is geworden? Wanneer iemand een bestelling heeft geplaatst, een contactaanvraag heeft gedaan of zich in heeft geschreven voor de nieuwsbrief, dan wil je misschien wel weten waar deze mensen vandaan komen. Wij kunnen deze doelen voor je instellen als je dit wilt.

Google Analytics kan je nog veel meer vertellen, maar dit zijn wel een aantal interessante wetenswaardigheden uit het systeem. 

Meer weten over Google Analytics? 

Neem dan gerust contact met ons op via info@localscope.nl of 053-7600906. Wij staan voor je klaar! 

 Local Scope