Hoe houdt u het hoofd boven water, wanneer er (bij wijze van spreken) op iedere hoek van de straat eenzelfde dienst wordt geleverd als u al enkele jaren doet? In deze blog geven wij een aantal nuttige tips over gericht adverteren en hoe u beter op kunt vallen, precies voor de juiste doelgroep!

Uit het jaaroverzicht 2015 van de Kamer van Koophandel blijkt dat er nog nooit zoveel bedrijven in Nederland zijn geweest als vandaag. Deze stevige groei komt onder andere doordat de werkloosheid de afgelopen jaren is gestegen. Hierdoor grijpt een gedeelte van deze groep de kans om hun passie zelfstandig uit te voeren. Ook zijn er in 2014 en 2015 veel minder faillissementen uitgesproken dan in voorgaande jaren. Het aantal bedrijven in Nederland is eind 2015 gestegen tot een totaal van 1.777.183. De groei van starters is vooral te zien in de zakelijke dienstverlening, bouw, gezondheid en detailhandel.

Populair onder de vrouwelijke starters: schoonheidsspecialistes

Bij de vrouwelijke starters is er op beroepsniveau een aanzienlijke groei te zien in onder andere de schoonheidsverzorging, pedicure en manicure. Het afgelopen jaar zijn er 2203 vrouwen gestart als zzp’er in de schoonheidsbranche. Dat is nog niet alles, daarnaast zijn er 1167 vrouwen die gestart zijn met een deeltijd onderneming in de schoonheidsbranche. Ook het starten in de detailhandel via postorder in kleding artikelen en de start van organisatieadviesbureaus zijn erg populair in 2015.

– 10.621 startende organisatiebureaus (man + vrouw) in 2015
– 17.250 startende bouwbedrijven (man + vrouw) in 2015

Populair onder de mannelijke starters: bouw en restaurants

Voornamelijk de start van zelfstandige bouwbedrijven en organisatieadviesbureaus zijn populair onder de mannelijke bevolking. Daarnaast zijn software bedrijven waarbij eigen software wordt ontwikkeld en wordt uitgegeven in opkomst. In het MKB (2-249 werkzame personen) zijn het openen van restaurants, cafetaria’s, lunchrooms en/of snackbars het meest in opkomst. Bij de mannen zijn de aantallen hoger: 6465 mannen zijn een bouwbedrijf in de algemene utiliteitsbouw gestart waarbij er geen woningen worden gebouwd maar bijvoorbeeld recreatievoorzieningen, gebouwen voor commerciële dienstverlening en kantoorvoorzieningen. 4540 mannen zijn een organisatieadviesbureau gestart in 2015.

Starters 2015
Bevindt u zich in de groeiende sectoren, dan merkt u waarschijnlijk dat de klant het steeds meer voor het uitzoeken heeft. Het is dan heel verstandig om uw eigen bedrijf nog eens onder de loep te nemen om te kijken of u zich kunt blijven onderscheiden van uw concurrenten. Er zijn wel een aantal kansen die bepaalde sectoren laten liggen. Ook wanneer u zich niet in deze sectoren bevindt is gericht adverteren een aanrader. Vooral omdat u dan de juiste doelgroep bereikt en u opvalt onder uw doelgroep.

Gericht adverteren: val op!

Beweegt u zich al enige tijd in deze groeiende sectoren als ZZP’er of MKB’er en heeft u het gevoel dat er meer uit uw bedrijf te halen valt? Of merkt u dat de omzet langzaam daalt omdat de klant (waarschijnlijk) naar een concurrent gaat? Er zijn een aantal hulpmiddelen die u kunt gebruiken om u zelf (opnieuw) op de kaart te zetten. Wij hebben in een eerdere blog gesproken over het onderscheidend vermogen van uw bedrijf en het inrichten van uw online visitekaartje. Deze tips – zoals zoekmachine optimalisatie en het gebruik van sociale media in opkomst – zijn ook in deze blog van toepassing. Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijkheden die u kunt uitvoeren zoals:

– Facebook adverteren
Google adverteren

Gericht adverteren via Facebook

Facebook adverterenVooral wanneer u zich richt op de consument (B2C), is Facebook een interessant medium om op te adverteren. Als voorbeeld nemen wij een schoonheidsspecialiste uit Haaksbergen. Over ruim twee weken is het Valentijnsdag, waarbij de schoonheidsspecialiste hierop in kan spelen met een leuke actie. Met Valentijnsdag zijn er vast een hoop dames die er mooi uit willen zien. Hierbij richt de schoonheidsspecialiste zich op een straal van (bijvoorbeeld) 20 kilometer rondom Haaksbergen en moet er ook worden gekeken naar de interesses van de mensen. Hiernaast ziet u hoe u de Facebook advertentie kunt inrichten.

Dit kan trouwens ook voor restaurants, die ervan kunnen profiteren dat 14 februari 2016 op een zondag valt. Organiseren zij een speciaal diner voor twee personen, dan kan het restaurant een Facebook advertentie plaatsen die getoond wordt aan de juiste doelgroep die bijvoorbeeld van lekker eten houdt. Het fijne aan het adverteren via Facebook is dat u kunt zien hoeveel mensen u bereikt heeft met uw advertentie en dat u kunt zien hoeveel mensen uw advertentie hebben aangeklikt.

Gericht adverteren in Google (Adwords)

Google Adwords is een manier om snel bovenin Google te staan. Klikt een gebruiker van de zoekmachine op de link naar uw website, dan moet u daar een bepaald bedrag voor betalen. Hoeveel u per klik moet betalen is afhankelijk van hoe zwaar het zoekwoord is en hoeveel concurrentie er op het zoekwoord is. Een klik naar uw website op het zoekwoord ‘Babykleding’ kost meer dan het zoekwoord ‘elektricien Haaksbergen’ bijvoorbeeld. Daarnaast is het raadzaam om meer relevante kliks te krijgen door te kijken naar de zogenoemde long tail zoekwoorden. Bijvoorbeeld ‘Babykleding maat 50’ of ‘Meisjeskleding maat 50’ wat veel gerichter is en dus veel relevante kliks oplevert.

Google adverteren

Hoe richt u uw Google Adverteren campagne in?

Wij zien vaak dat zelfstandige ondernemers en het MKB hun Google Adwords campagne niet goed inrichten. Er wordt veelal geadverteerd in Google met een zoekwoord zoals ‘babykleding’ of ‘barbecue’ in plaats van ‘houtskool barbecue’ of ‘barbecue met houtskool’. Als gevolg bent u veel geld kwijt en ontvangt u een groot aantal bezoekers die niet direct vinden wat ze nodig hebben. Binnen een paar seconden verlaten zij uw website, terwijl u wel betaald heeft voor de dure klik. Stel ook een normaal budget in. Is het budget voor de dag op, dan wordt uw advertentie niet meer getoond op deze dag.

Vernieuw, val op en wees actief
Wanneer er zich in uw sector steeds meer zelfstandigen bevinden, is het vaker nodig om te vernieuwen en op te vallen. Zo kunnen bovenstaande manieren effectieve opties zijn waarmee u opvalt. Of door zoekmachine optimalisatie af te nemen, leuke acties te bedenken, de website een update te geven en actief te zijn op social media. Foto’s van een vol restaurant, positieve beoordelingen, foto’s van een project op de website zetten (en verspreiden op sociale media). Zo zijn er nog veel meer ‘kleine’ dingen waarmee u zich van uw concurrenten kunt onderscheiden. Gericht adverteren, opvallen en actief zijn.

In ons portfolio hebben wij een aantal klanten voor wie wij Google Adwords hebben ingericht en Facebook advertenties inrichten. Hierbij maken wij gebruik van relevant en gericht adverteren. Dit heeft tot dusver zeer goede resultaten. Wilt u meer weten over gericht adverteren of over wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact op!

Bronvermelding:
(1). 7 december 2015, CBS Aantal faillissementen. Geraadpleegd op 27-1-2016.
(2). Januari 2016, Jaaroverzicht ondernemend Nederland Kamer van Koophandel. Geraadpleegd op 27-1-2016.

Look at me
 Local Scope