Interne linkbuilding is van groot belang voor jouw website. Niet alleen omdat Google hier waarde aan hecht en er groot belang bij heeft voor het indexeren van jouw website. Interne linkbuilding is ook erg handig voor de bezoekers. Beide voordelen gelden echter alleen wanneer de linkbuilding op de website op de juiste manier ingezet wordt. En dat is lastiger dan gedacht, want we zien vaak dat het verkeerd gaat.
Om je een handje te helpen bij het perfectioneren of opzetten van jouw interne linkbuilding, hebben we hier een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.
Waarom gebruik je interne linkbuilding eigenlijk?
Er zijn tal van redenen waarom je interne links gebruikt. De meeste voorname redenen zijn; je kunt verdieping bieden zonder teksten opnieuw te schrijven, je kunt makkelijker mensen producten of diensten laten kopen, het is belangrijk voor je SEO en het biedt de zoekmachine een pad om pagina’s te indexeren.
Wat vooral belangrijk is, is onthouden dat je dit niet alleen voor Google doet. Google is namelijk geen klant. Interne links moeten vooral handig zijn voor de bezoekers op de website.
Een aantal tips met betrekking tot interne linkbuilding
Wil je direct aan de slag met interne linkbuilding, dan hebben we een aantal tips voor je. De eerste tip is te prioriteren: je wilt idealiter links hebben tussen en naar alle belangrijke content op de website. Zo kan de bezoeker makkelijker de echt belangrijke artikelen vinden en indexeert Google de juiste pagina’s als de meest interessante pagina’s op jouw website.
Let erop dat je direct de volgende twee tips meeneemt: je wilt niet te veel links hebben per pagina én je moet de juiste ankertekst gebruiken. Met niet te veel links bedoelen we dat het logisch en overzichtelijk moet blijven. Wanneer bijna de helft van de tekst linkmateriaal is, is de tekst zelf immers niet of nauwelijks leesbaar en dat kan nooit de bedoeling zijn.
De ankertekst zijn de woorden die je gebruikt om de link te maken. Woorden als ‘hier’, ‘meer informatie’ of ‘deze pagina’ mag je eigenlijk nooit gebruiken. De ankertekst vertelt de bezoeker namelijk niet wat hij of zij op de volgende pagina kan verwachten. En er is nog een probleem met deze ankerteksten. Google ziet namelijk de relatie niet tussen de pagina en de pagina waar je naar linkt.
Gebruik daarom altijd relevante zoekwoorden, maar bij voorkeur niet het zoekwoord dat je zelf in de tekst gebruikt hebt. Is de zoekterm bijvoorbeeld ‘interne linkbuilding’, dan gebruik je ‘interne linkbuilding’ niet als ankertekst voor een link in je content.
Kun je zelf aan de slag met de interne linkbuilding?
Interne linkbuilding is geen magie. Het is geen wetenschap waar je een studie voor moet volgen voordat je ermee kunt beginnen. Integendeel, interne linkbuilding is vaak veel makkelijker dan je denkt. Het kost alleen tijd.
Je begint eerst met een analyse en inventarisatie. Welke pagina’s zijn het belangrijkste op jouw website en welke interne links heb je al staan die belangrijk zijn? Heb je de juiste ankerteksten gebruikt?
Wanneer je dit in beeld gebracht hebt, weet je eigenlijk direct al wat er ontbreekt. Zorg ervoor dat de belangrijke content onderling linkt en dat de minder belangrijke pagina’s in ieder geval naar één van de belangrijkere stukken linkt. Gebruik je daarbij de juiste zoekwoorden als ankertekst én heb je niet te veel linkjes op een pagina staan? Dan heb je een prima start gemaakt met de interne linkbuilding voor jouw website.
Wil je meer weten of wil je de volledige linkbuilding uitbesteden omdat je geen tijd hebt om dit efficiënt op te pakken? Neem dan contact met ons op, zodat we je direct een voorstel op maat kunnen doen en kunnen analyseren wat er voor jouw website gedaan moet worden.
Jouw interne linkbuilding laten verbeteren?
Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar!