Kan ik tekst op mijn website onzichtbaar maken, maar toch goed vindbaar worden in Google? Deze vraag is zeer recent gesteld aan ons door één van onze klanten. Aangezien we het fijn vinden om vragen gelijk aan onze FAQ toe te voegen, behandelen we deze vraag ook hier in onze kennisbank. 

Tekst verbergen of tekst wit maken

Waarom zou je tekst onzichtbaar willen maken? Redenen kunnen zijn: 

– Het toevoegen van veel tekst kan een webpagina onaantrekkelijk of onoverzichtelijk maken
– De landingspagina’s zien er anders uit dan (bijvoorbeeld) de homepagina van de website waarop niet zoveel tekst staat.
– Mensen willen toch helemaal niet zoveel tekst lezen? Mensen misschien niet altijd, maar Google wel! Zorg er wel voor dat de tekst goed is opgedeeld in alinea’s of bijvoorbeeld onderbroken wordt met bullet points voor een opsomming. Ook kan het helpen om relevante afbeeldingen toe te voegen aan een pagina.
– Soms willen mensen wel goed zichtbaar worden in Google, maar willen ze liever niets veranderen aan de website.
– Je hebt ergens gelezen dat dit een goede strategie is, maar..

Het wit maken van tekst, omdat jouw achtergrond van de website ook wit is, dat kan helaas echt niet meer. Vroeger was Google een stuk gemakkelijker voor de gek te houden, maar dat is al enige tijd niet meer mogelijk.

Waarom werkt het verbergen van de tekst niet meer?

Dit komt omdat Google de website niet bekijkt zoals wij de website bekijken (op de voorkant van de website), maar ze kijken juist naar de achterkant.

De ‘achterkant’ van jouw website bestaat uit code. Heb je dus toch stiekem tekst wit gemaakt, dan kan Google dit zien in de code. Zij zullen opmerken dat er witte tekst staat op een plek die helemaal niet goed is.

Zelfs bij een online marketingbureau met enige kennis van SEO en linkbuilding zagen we dat deze strategie wordt toegepast. Misschien werkt het eerst nog wel, maar alleen totdat Google je straft voor je werkwijze. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Schrijf daarom teksten die relevant zijn voor jouw potentiële klanten, ‘SEO-proof’ zijn én ook nog eens lang genoeg zijn.

Kijk maar eens hoe lang pagina’s zijn die gaan over onderwerpen zoals ‘offerte schilderwerk’. Een website die ontzettend goed vindbaar is, is Schilder-gigant.nl. De pagina ‘offerte schilderwerk’ bevat 1651 woorden. Zo kunnen we diverse andere voorbeelden toevoegen aan dit lijstje.  

Op dit soort websites worden teksten niet verborgen. Ook zal je misschien merken dat als je naar iets zoekt, Wikipedia vrij vaak hoog op de eerste pagina in Google staat gepositioneerd. Dit komt omdat Wikipedia over enorm lange pagina’s beschikt over een breed scala aan onderwerpen. Des te belangrijker is het om zichtbare, unieke en ‘SEO proof’ teksten te (laten) schrijven voor jouw website.

Heb je vragen over het onzichtbaar maken van tekst?

Of wil je graag teksten laten (her)schrijven? Wij staan voor je klaar, ook als je overal witte tekst op jouw website hebt toegevoegd en dit op korte termijn wilt wijzigen.

 Local Scope