Is adverteren in Google (SEA) of het optimaliseren van de organische zoekresultaten in Google (SEO) goedkoper? En wat ben ik precies kwijt aan kliks? Hoeveel betaal ik wanneer ik kies voor SEO? Hoe gaat het in zijn werk? Deze vragen komen geregeld voorbij en zijn erg logisch, daarom gaan wij hier vandaag verder op in.
Definities:
SEO: organische zoekresultaten (onbetaald)
SEA: advertentiegedeelte (betaald)
Een aantal overeenkomsten tussen SEA en SEO
Ondanks de grote verschillen tussen SEA en SEO komen er ook een aantal zaken overeen.
1. Verricht een zoekwoordenonderzoek
Eerst moet er onderzoek worden gedaan naar welke termen (en hoe vaak) je doelgroep precies in Google intypt. Zo weet je op welke woorden je moet richten om ervoor te zorgen dat je zichtbaar wordt in de zoekresultaten van Google.
2. Bereik je doelgroep zeer gericht
Ook is het met beiden mogelijk om je doelgroep heel gericht te bereiken. Je schiet dus niet met hagel in de rondte, maar je zorgt er precies voor dat je de juiste mensen bereikt.
3. Leid de doelgroep naar een specifieke pagina over het onderwerp
Om het beste resultaat en rendement uit beide diensten te halen is het belangrijk dat er een aparte pagina over het onderwerp aanwezig is of geschreven wordt. Dit zorgt voor een verhoging van het aantal aankopen of aanvragen doordat de juiste informatie meteen wordt aangeboden.
4. Maandelijkse rapportage
Zowel voor SEO als SEA sturen wij je een rapportage toe. Zo blijf je op de hoogte van de vorderingen en weet je waaraan jouw Adwords budget precies is besteed.
Een aantal verschillen tussen SEA en SEO
Tussen SEA en SEO zijn meer verschillen dan overeenkomsten. Heel vaak versterkt het elkaar ook. Een gedeelte van onze klanten kiest voor beide mogelijkheden om hun online zichtbaarheid te vergroten.
1. Kosten per klik
Het grootste verschil is dat je bij het adverteren in Google (SEA) per klik betaalt. Hoeveel een klik kost kunnen wij voor je bekijken en is afhankelijk van een aantal dingen zoals: concurrentie tussen adverteerders, kwaliteit van de advertentie en op welke positie je wilt staan (in de top 4 bijvoorbeeld). De vierde positie in Google is goedkoper dan een hogere positie. Je kunt een dagbudget instellen waarna je advertentie wordt weergegeven totdat het dagbudget op is. De volgende dag wordt je advertentie opnieuw weergegeven.
2. Bij SEO betaal je niet per klik
Besteed je SEO uit aan een marketingbureau zoals wij, dan betaal je in principe voor de tijd die wordt gestoken in de SEO campagne. Wij berekenen hoeveel tijd we ongeveer kwijt zijn om je website hoog in Google te krijgen. Daarnaast worden er meerdere factoren met elkaar afgewogen. Hoe competitief zijn de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden? En hoeveel mensen hebben interesse in jouw dienst of product? Dit wordt allemaal meegenomen in de kosten voor zoekmachine optimalisatie.
3. Meteen hoog in de zoekresultaten met SEA
Nadat de SEA campagne is goedgekeurd is jouw website direct goed zichtbaar in de zoekresultaten. Het duurt ongeveer één werkdag voordat de Google Adwords advertentie is goedgekeurd. Met behulp van SEO zorgen wij ervoor dat jouw website geleidelijk stijgt in de zoekresultaten van Google.
4. Doorklikpercentage (Click through rate)
In Google Adwords kan je precies zien hoeveel procent van de mensen doorklikken naar jouw website. Ook in de organische zoekresultaten kan je dit zien met behulp van Google Search Console. In Google Search Console zie je dit helaas ook voor niet relevante zoekwoorden.
Toelichting afbeelding hierboven:
86 kliks, 314 vertoningen, doorklikpercentage van 27,39% (heel hoog!), kosten per klik zijn €0,82, €70,76 in totaal uitgegeven. Gemiddelde positie 1 (bovenaan in advertentiegedeelte).
Kosten per klik afwegen tegen een SEO abonnement
Met behulp van de Google Zoekwoordplanner kunnen we voor jou inzichtelijk maken wat het voorgesteld bod per klik is. De daadwerkelijke klikkosten vallen doorgaans iets hoger of lager uit, maar het is wel een goede richtlijn om aan te houden. Wanneer een klik duur is, is de afweging tussen SEO en SEA gemakkelijker. Wij maken graag een berekening voor je om te kijken wat voor jou het meest interessant is om in te zetten: SEA of SEO. Wellicht is een combinatie van beiden een perfecte oplossing voor jou.
Conclusie
SEO en SEA hebben geen invloed op elkaar, maar werken uitstekend naast elkaar samen om zoveel mogelijk relevant bezoek naar jouw website toe te trekken. Het werkt!
Meer weten over SEO of SEA?
Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar!