Al jaren zijn startpaginalinks onderdeel van de linkbuilding strategie van velen. Bijna iedereen kent Startpagina.nl. Er zijn veel van dit soort websites die qua uiterlijk lijken op Startpagina.nl. Wel merken we dat startpagina’s als linkbuilding strategie inmiddels minder gewild zijn. Waarom is dit eigenlijk zo en is dit wel terecht?

Startpagina linkbuilding

Wat zijn startpagina’s en hoe gebruik je deze?

Vroeger, toen er nog geen zoekmachines waren, kon je een startpagina gebruiken om jouw meest belangrijke websites in één overzicht te vinden. Ook vind je nog steeds veel themapagina’s over een bepaald onderwerp als een soort catalogus met gerelateerde websites. Elke website op een themapagina is gerelateerd aan dit hoofdonderwerp. Als je kijkt naar de themapagina ‘wonen.startpagina.nl’, dan zal je hier vrijwel alleen woonwinkels of gerelateerde linkjes vinden.

Werken startpaginalinks nog steeds?

Veel startpagina’s hebben een hoge domeinrating en (soms ook) middelmatige URL rating (gemeten met Ahrefs). Uit onderzoek en uit het vergelijken van resultaten blijkt dat het gebruik van startpagina’s voor linkbuilding nog steeds effectief is en bijdraagt aan hogere organische posities in Google. We zien ook dat het linkprofiel van bekende – maar ook minder bekende – grote webshops vol staat met startpaginalinks. Wel is het belangrijk om te vermelden dat zij niet alleen maar dit soort links gebruiken, maar ook inzetten op artikel linkbuilding, websitelinks of nieuwsartikelen.

Google Penalty

Krijg ik een Google Penalty als ik startpagina’s gebruik?

Er gaan zelfs spookverhalen rond op het internet: door het gebruik van startpagina’s riskeer je een penalty van Google. Deze beweringen zijn niet waar. Dit hebben wij ook nog nooit meegemaakt. Wel moet je deze links plaatsen met beleid, goed verspreiden en gebruik maken van een goede ankerdiversiteit. Daarnaast is het belangrijk dat je verschillende domeinen gebruikt en dus niet alle links alleen op Startpagina.nl plaatst. Ook is het van belang dat je de waarde van de pagina’s kunt inschatten met een tool zoals Ahrefs, Moz of Majestic. Deze tools geven jou inzicht in hoe krachtig of betrouwbaar een link op een startpagina of startpaginakloon is.

Veel klanten van ons vinden dit soort tools te kostbaar. Dit kunnen we ons ook wel voorstellen. Wij maken zelf gebruik van de beste tool op het gebied van linkbuilding. Dit is Ahrefs, van origine een backlink checker. Kunnen wij je helpen met het vergaren van startpagina’s of wil je meer weten over onze ideeën voor jouw linkbuilding strategie? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar en voorzien je graag van een eerlijk advies. Wil je meer weten over startpagina’s en linkbuilding? Bekijk dan onze BOOST pakketten

Heb je vragen over startpaginalinks?

Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar. 

 Local Scope