Technische SEO verbeteren?
Gebruiksvriendelijkheid + betere posities in Google
Wat is technische SEO precies en wat komt hier precies bij kijken?
Op deze pagina nemen we je hier zo duidelijk mogelijk in mee. Wanneer de website technisch niet in orde is kan de zoekmachine de website niet goed ‘lezen’ en kan de website niet op de juiste manier worden geïndexeerd of geeft Google je een lagere positie in de zoekresultaten.
Met behulp van deze SEO aanpassingen verbeteren we het gebruikersgemak van de website en zorgen ervoor dat de website beter vindbaar kán worden. De nadruk ligt hier op ‘kan’, omdat technische SEO bij ons een onderdeel is van on-page optimalisatie (het eerste onderdeel van SEO). De andere onderdelen zijn: linkbuilding (off-page SEO). Het derde en laatste onderdeel bestaat uit rapporteren.
12 technische SEO aspecten voor jou uitgelicht
Er zijn pakweg tien grote punten als het gaat om technische zoekmachine optimalisatie. Wanneer wij de techniek van jouw website onder de loep nemen kijken wij naar:
- De indexatie van jouw website
- De mobiele versie van de website
- Snelheid van de server en de website
- Zoekmachinevriendelijke URL’s (nette urls)
- Duplicate content
- Gebruik de juiste HTML headings/kopteksten
- Veiligheid van de website (SSL certificaat)
- Afbeeldingen
- Meta titels en meta beschrijvingen
- Gestructureerde gegevens (structured data)
- 301 redirects
- 404-pagina
1. De indexatie van jouw website
Jouw website is gevuld, je hebt nieuwe pagina’s toegevoegd aan de website. Maar hoe komt het dat deze pagina’s nog niet te vinden zijn in de zoekmachine van Google? Heeft dit misschien te maken met de indexatie van de website? Stel dat de pagina’s niet goed geïndexeerd worden door Google, dan is het belangrijk dat er naar de oorzaak gekeken wordt.
Wij zien of bepaalde pagina’s zijn uitgesloten van indexatie en waar dit precies aan ligt. Om ervoor te zorgen dat de pagina’s snel geïndexeerd wordt door zoekmachines kunnen de volgende methodes helpen:
- Het opzetten van een duidelijke menu/navigatiestructuur
- Het aanmaken van interne links naar relevante andere pagina’s op jouw website
- Het aanmaken van een robot.txt bestand
- Een XML en HTML sitemap
Over het algemeen bevat het menu van de website de meest belangrijke pagina’s. Wanneer je pagina’s toevoegt aan de website die je liever niet in de huidige menustructuur toevoegt (zoals landingspagina’s met bijvoorbeeld voor elke plaatsnaam een unieke pagina), dan is het belangrijk dat je deze pagina’s op een andere manier toevoegt met behulp van interne linkjes.
Je ziet wel eens dat men deze pagina’s toevoegt in de footer. Belangrijk is wel dat al deze interne links goed aangemaakt worden en naar de juiste pagina’s verwijzen. Op deze manier kan Google de website zo goed mogelijk lezen. Ook vinden de bezoekers op de website gemakkelijker wat ze nodig hebben.
Een robots.txt bestand helpt je om aan te geven welke pagina’s niet geïndexeerd moeten worden. Deze pagina’s kan je in de website op ‘no index’ zetten. Google zal deze pagina’s vervolgens niet opnemen in de zoekresultaten. In de XML en HTML sitemap staan juist alle urls die je wel graag op wilt laten nemen.
Beschik je over een WordPress website, dan is Yoast SEO een prettige uitkomst waarmee je zelf een sitemap kunt maken. Met behulp van Google Search Console kan je de indexatie van de website in de gaten houden. Daarnaast kan je – als dit het geval is – problemen detecteren die voorkomen dat jouw pagina’s goed worden opgenomen in de zoekresultaten van Google. Met Google Search Console kan je de gehele sitemap van de website indienen. Google zal dan de gehele website crawlen, waarna alle informatie over de indexatie in deze tool te vinden is.
Heel soms zien we wel eens dat nieuwe klanten van ons nog helemaal niet vindbaar zijn en dat de oorzaak hiervan is dat de website per ongeluk op ‘no index’ staat. Wanneer je in het CMS systeem van jouw website aangeeft dat Google de website niet mag vinden, dan kan je de website op ‘no index’ zetten. Wil je juist wel online gevonden worden? Kijk dan voor de zekerheid of je de website niet per ongeluk op niet indexeren hebt gezet.
2. Mobile first: mobiele indexatie
Een steeds belangrijker onderdeel van technische SEO is de mobiele versie van de website. Google kijkt tegenwoordig eerst naar de mobiele versie van de website en daarna pas naar de desktop versie.
Dit komt ook omdat het mobiele verkeer enorm is toegenomen over de jaren heen. Deze strategie wordt door webdesigners ook wel ‘mobile first’ genoemd. Eerst wordt de mobiele versie van de website ontworpen.
Op basis van dit ontwerp wordt de desktop versie van de website gebouwd. Hierbij wordt er niet langer een aparte mobiele website gemaakt die lijkt op de desktop versie.
Bij de mobiele indexatie van de website kijkt Google eerst naar de indexatie van de website op mobiele telefoons. De mobiele versie dient hierdoor geheel correct weergegeven te worden.
3. Snelheid van de website optimaliseren
Om te voorkomen dat potentiële klanten afhaken voordat ze jouw website hebben bekeken is het van belang dat de website snel laadt. Wanneer dit niet het geval is kan het bouncepercentage hoger zijn dan gewenst.
Ook is het voor de organische vindbaarheid in Google van cruciaal belang dat de website snel te bereiken is, anders zal Google de website lager in de zoekresultaten weergeven. Hoe snel jouw website laadt kan je zelf testen via Google Pagespeed Insights of via GTMetrix.com.
Redelijk recent heeft Google de zogenoemde Core Web Vitals geïntroduceerd. Door de laadsnelheid en het gebruikersgemak te optimaliseren voldoet jouw website aan deze factoren.
Stel dat blijkt dat de website niet goed gebouwd is, dan kan je dit met behulp van Core Web Vitals achterhalen en oplossen. Niet alleen de laadtijd van de website is hierdoor extra belangrijk geworden, maar ook hoe de elementen op de website getoond worden is van belang.
Naast de laadtijd van de website is het belangrijk dat de serversnelheid goed is. Dit ligt aan de server waarop jouw website staat. Laat je daarom goed informeren over welke capaciteit je nodig hebt voor de website. Staar je bijvoorbeeld niet blind op de meest goedkope hosting en kies voor een goede hostingpartij.
4. Zoekmachine-vriendelijke URL’s
Zoekmachine-vriendelijke URL’s is een relatief klein, maar tevens een onderdeel van technische SEO. Wanneer jouw website over korte en duidelijke urls beschikt zonder vreemde tekens of cijfers, dan is dat perfect. Slechte voorbeelden die wij wel eens tegenkomen zijn:
https://webshop.nl/c-44445902 (in plaats van de categorienaam)
https://webshop.nl/over-ons-2″ (waarschijnlijk is hier de ‘Over ons’ pagina gedupliceerd, maar dan is de url niet gewijzigd naar de juiste pagina)
Het beste kan je de URL structuur als volgt inrichten:
https://webshop.nl/damesschoenen/enkellaarsjes/
Een goede URL structuur is logisch opgebouwd en bevat duidelijke, leesbare taal.
5. Het voorkomen van duplicate content
In een eerdere blog hebben we duplicate content uitgebreid onder de aandacht gebracht. Belangrijk voor een goede organische vindbaarheid is dat je duplicate content voorkomt. Wanneer je nieuwe teksten toevoegt aan de website kan je helaas niet die mooie teksten gebruiken van de leverancier. Natuurlijk kan je deze wel herschrijven, maar helaas niet één op één kopiëren en plakken.
Duplicate content kan twee verschillende manieren voorkomen. Zo kan de inhoud lijken op de inhoud van een andere website. Daarnaast kan duplicate content ook voorkomen wanneer dezelfde tekst vaker dan één keer op jouw eigen website staat. Wanneer dit het geval is weet Google niet precies welke pagina het meest belangrijk is.
Het gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk minder hoog in Google gepositioneerd wordt dan je zou willen. Bestaan er meerdere pagina’s met dezelfde tekst in de website, bijvoorbeeld wanneer je hetzelfde product in verschillende kleuren of maten hebt toegevoegd als een uniek product?
Een belangrijk aspect van technische SEO is dat er met behulp van canonieke tags (canonical tags) wordt aangegeven welke pagina het meest belangrijk is. Deze ‘hoofdpagina’ mag dan worden opgenomen in de zoekresultaten van Google.
Dit technische probleem kan eenvoudig opgelost worden, maar dit moet je dan natuurlijk wel weten.
6. Hoe gebruik je de juiste HTML headings/kopteksten?
De titel van een pagina krijgt doorgaans altijd een H1-tag. Deze titel staat bovenaan de pagina en bevat het zoekwoord oftewel het hoofdonderwerp van de pagina. Om onderscheid te maken tussen de verschillende alinea’s maken we gebruik van H2-tags.
Dit zijn de meest belangrijke tussenkopjes. Soms bestaat een tussenkopje opnieuw uit tussenkopjes, de onderliggende kopjes. Deze krijgen dan een H3-tag. Je kunt gaan tot de H6-tag, maar H4 t/m H6 worden in de praktijk weinig gebruikt. Bij het gebruik van HTML headings kan je het beste voorkomen dat je een niveau overslaat.
Bij het maken van een SEO analyse (altijd handmatig) zien we erg veel websites die nog niet over de juiste verdeling van deze kopteksten beschikken. Soms komen er helemaal geen H1 kopteksten op de website voor of juist wel, maar dan worden de H2 en H3 kopteksten per ongeluk overgeslagen.
7. De veiligheid van de website
Een website moet beschikken over een beveiligde verbinding, ook wel een SSL verbinding genoemd. Wanneer je over een SSL certificaat beschikt wordt er in de internetbrowser een slotje weergegeven. Daarnaast begint de url van de website met https://.
Websites die nog niet over zo’n beveiliging beschikken beginnen met http:// (zonder de ‘s’ van secure). Deze beveiliging zorgt ervoor dat alle gegevens die via de website verzonden worden – zoals ingevulde formulieren of inloggegevens – veilig verzonden worden. Beschikt jouw website nog niet over een SSL certificaat, dan kan je dit aanvragen bij jouw hostingpartij.
Steeds vaker worden deze SSL certificaten standaard aangeboden, maar is dat nog niet het geval dan kan het voorkomen dat hier extra kosten bij komen. Er zijn verschillende SSL certificaten te verkrijgen. Twijfel je welke je nodig hebt, laat je dan goed informeren door jouw webbouwer of de hostingpartij.
8. Het optimaliseren van de afbeeldingen
Wanneer je afbeeldingen toevoegt aan de website is het essentieel dat deze het blijven doen. Stel dat je de afbeelding verwijdert uit de mediabibliotheek, dan kan het zijn dat deze vervolgens niet meer werken op de pagina waarop je deze ooit hebt toegevoegd. De mediabibliotheek opschonen zonder de pagina’s te bekijken is daarom niet zo’n goed idee. Bij het toevoegen van de afbeeldingen is het belangrijk om te letten op:
- Het bestandsformaat van de afbeelding (hoe groot is de afbeelding)
- De bestandsnaam van de afbeelding
- De alt tekst van de afbeelding
Om te voorkomen dat je te grote afbeeldingen toevoegt aan jouw website kan je afbeeldingen comprimeren. Dit kan je doen met behulp van tools zoals Imagify of TinyPNG. Wanneer je een afbeelding toevoegt aan een pagina is het noodzakelijk op technisch SEO vlak dat je de bestandsnaam en de alt tekst een relevante benaming geeft die past bij de pagina of relevante zoektermen. Het prettige hiervan is dat afbeeldingen ook sneller gevonden worden in de ‘afbeeldingen’ zoekmachine van Google. Wanneer wij een SEO analyse doen zijn de benamingen en alt teksten 9 van de 10 keer niet meegenomen.
9. Unieke en relevante meta titels + beschrijvingen
Bij elk zoekresultaat laat Google een meta titel en een meta beschrijving zien, ook wel ‘meta title’ en ‘meta description’ genoemd. Dit stukje tekst kan je zelf aanpassen. De meeste CMS systemen ondersteunen deze optie, maar we hebben ook wel eens gezien dat dit nog ingebouwd moest worden. Beschik je over een WordPress website, dan kan je bij elke pagina een unieke meta titel en beschrijving invullen met behulp van Yoast SEO. Ook deze ‘technische SEO factor’ wordt vaak vergeten of bevat vaak dezelfde tekst als alle andere pagina’s. Deze worden nog wel iets vaker ingevuld dan dat er rekening wordt gehouden met de benamingen van afbeeldingen. Naast dat je de titel en beschrijving invult is het belangrijk dat:
- De titel en beschrijving een relevant zoekwoord bevat
- Aanspreekt om op jouw link te klikken (bijvoorbeeld door jouw USP’s – unique selling points – te vermelden. Oftewel de redenen waarom potentiële klanten voor jou moeten kiezen.
Het vervelende is dat Google steeds vaker zelf een relevante meta titel of beschrijving uitzoekt. Toch is het nog steeds belangrijk om deze in te vullen, zodat er in ieder geval iets relevants staat.
10. Voeg gestructureerde gegevens (structured data) toe
Heel interessant: structured data oftwel gestructureerde data zorgt ervoor dat specifieke onderdelen uit jouw website op een bijzondere manier worden getoond in de zoekresultaten. Een interessante mogelijkheid is de FAQ. Veelgestelde vragen worden in Google als een apart gedeelte in de zoekresultaten weergegeven boven alle organische zoekresultaten. Je kunt hier informatie over de prijs van jouw product of dienst verwerken, waarom dit nodig is, hoe het precies werkt etc.
Gestructureerde data zorgt ervoor dat Google deze informatie op de juiste manier kan opnemen in haar zoekmachine. Het doel van Google is om haar gebruikers zo snel mogelijk van de gewenste informatie te voorzien. Tevens kan Google andere relevante gegevens weergeven met behulp van rich snippets (oftewel verrijkte zoekresultaten).
In Google worden bijvoorbeeld recepten in een speciale receptenbox weergegeven, zie hieronder. Tevens zie je wel eens beoordelingen in de zoekresultaten of zie je sitelinks onder de meta description staan. Daarnaast zie je in dezelfde afbeelding hieronder een weergave van beschikbare steppen onder de meta titel staan van Bol.com:
Hoe kan je ervoor zorgen dat Google al deze extra informatie opneemt in de zoekresultaten? Er is bijvoorbeeld een Structured Data Markup Helper beschikbaar waarmee je zelf bepaalde markups (gestructureerde data) kunt uitvoeren. Deze stukjes code worden dan toegevoegd aan de content van jouw pagina’s. Deze codes worden vervolgens gezien door Google en opgenomen in de zoekresultaten.
11. Gebruik 301 redirects na het veranderen van urls
Het aanmaken van redirects is noodzakelijk wanneer je urls wijzigt. De oude url krijgt dan een verwijzing naar de nieuwe url, zodat Google weet dat de pagina een nieuwe bestemming heeft gekregen. Daarnaast is het wel zo prettig voor jouw bezoekers (en dat zou eigenlijk altijd het hoofddoel moeten zijn, maar omdat wij zo gefocust zijn op de vindbaarheid in Google komt dit bij ons als eerste) dat ze geen foutmelding of 404-melding krijgen wanneer ze jouw website willen bezoeken.
Wil je een nieuwe website en gaat deze binnenkort live, kijk dan goed of alle urls hetzelfde zijn gebleven. Is dat niet het geval, kijk dan goed of je overal permanente redirects hebt ingesteld (301 redirects). Ben je er niet helemaal zeker van of dit wel goed gaat? Laat ons dan helpen.
12. Het maken van een 404-pagina
Heb je een pagina verwijderd en ben je vergeten om 301 redirects aan te maken? Of wist je nog niet van het bestaan hiervan? Wanneer mensen deze pagina willen bezoeken komen ze terecht op een 404 pagina. Deze melding wordt weergegeven wanneer een pagina niet meer bestaat. De 404 melding staat ook wel voor ‘Niet gevonden’.
Veelgestelde vragen over technische SEO optimalisatie
Waar zijn de prijzen voor technische SEO op gebaseerd?
Technische SEO is onderdeel van zoekmachine optimalisatie en wordt niet apart gefactureerd, behalve wanneer wij onze partnerwebbouwer moeten inschakelen om je te helpen. Vrijwel alle technische SEO optimalisaties voeren wij voor je uit, maar wanneer er iets bijzonders is schakelen wij hier – in overleg – een specialist voor in.
Technische SEO scan aanvragen?
Onze gratis SEO scan bevat een groot aantal onderdelen uit de bovenstaande twaalf punten. Wil je graag weten op welk vlak jouw website verbeterd kan worden? Of kan je onze hulp sowieso al gebruiken? Wij staan voor je klaar!