Content wordt beoordeeld als duplicate content als de inhoud vrijwel hetzelfde is als andere webpagina’s en websites. Duplicate content komt erg vaak voor bij webwinkels, omdat zij vanuit de leverancier informatie en/of productteksten aangeleverd krijgen. Natuurlijk is het fijn om een voorbeeld te ontvangen, maar deze kan je dan het beste (laten) herschrijven.

Wanneer er meerdere websites over dezelfde content beschikken kan Google de teksten als duplicaat beschouwen (niet uniek). Duplicate content is in dat geval nadelig voor zoekmachine optimalisatie. Ook kan het voorkomen dat er dubbele teksten gebruikt worden op jouw eigen website. Wil je graag gevonden worden met meerdere zoekwoorden, maar wil je daarvoor dezelfde tekst gebruiken met een paar tekstwijzigingen? Dat kan alleen wanneer je aangeeft in jouw website dat de tekst hetzelfde is als andere pagina’s, maar dan geef je aan welke pagina het meest belangrijk is.

Duplicate content

Hoe kan ik voorkomen dat mijn website duplicate content bevat?

Om te voorkomen dat jouw website duplicate content bevat kan een canonieke url toepassen. De html code voor een canonieke url is rel=”canonical”. Deze gebruik je wanneer bepaalde producten of pagina’s vaker voorkomen.

Met deze oplossing voorkom je dat Google deze verschillende pagina’s als duplicaten beschouwd. De robots van Google zullen tijdens het crawlen van de website zien dat de oorspronkelijke pagina als uniek mag worden gezien.

Wil je twee of meer pagina’s samenvoegen tot één, bijvoorbeeld wanneer je van een aantal producten één product maakt, dan kan je bij Google aangeven dat de pagina’s als het ware ‘verhuizen’ naar één pagina. Dit doe je door middel van een 301 redirect. Deze redirect geeft een permanente verhuizing aan van een oude naar een nieuwe url. Op deze manier kan je de inhoud van verschillende pagina’s samenvoegen op één pagina.

Schrijf goede SEO teksten voor een mooie basis

Schrijf unieke teksten met een relevante en waardevolle inhoud

Wanneer je zelf nieuwe pagina’s toevoegt aan de website is het van belang dat elke tekst uniek is. Het kopiëren van teksten van de concurrent is niet wenselijk (en ook niet toegestaan). Zelfs het hergebruiken van jouw eigen teksten is niet raadzaam.

Een veelgestelde vraag is: ‘Stel dat ik een tekst schrijf voor ‘rijschool Rotterdam’, maar ik wil ook lesgeven in Ridderkerk, Barendrecht, Rhoon, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en nog een aantal locaties. Kan ik de tekst voor Rotterdam dan kopiëren en alleen de plaatsnamen aanpassen?’

Nee, dat kan helaas niet. Google zal waarschijnlijk één tekst als ‘goed’ kwalificeren en de andere pagina’s een minder hoge positionering geven. Het toevoegen van teksten die zoveel op elkaar lijken kan negatieve invloed hebben op de vindbaarheid van jouw website in Google.

Om erachter te komen of jouw teksten gekopieerd zijn door concurrenten of om te controleren of jouw teksten uniek genoeg zijn kan je een tool als Copyscape gebruiken. Wil je er liever zeker van zijn dat jouw teksten uniek geschreven worden? Laat jouw SEO teksten dan door ons schrijven. 

Meer informatie over duplicate content? 

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je natuurlijk graag! 

 Local Scope