Stel: je gaat samenwerken met iemand anders waardoor jouw bedrijfsnaam verandert. Of je werkt eerst samen met iemand, maar je besluit alleen verder te gaan. Hoe voorkom je dan dat je de al opgebouwde posities in Google niet kwijtraakt?

Het veranderen van een domeinnaam lijkt vrij gemakkelijk. Je kopieert de website en zet deze op een nieuw domein. Klaar!

Domeinnaam veranderen SEO

Tijdelijke daling in Google na wijzigen domeinnaam

Het veranderen van jouw domeinnaam kan dus wel, maar zal tijdelijk voor een daling zorgen in de zoekresultaten. Dit komt omdat Google de nieuwe website/domeinnaam eerst moet vinden. Houd hierbij rekening met de steeds tragere indexering van nieuwe pagina’s in de zoekresultaten.

Waar je eerder direct na het schrijven van een nieuwe blog (zoals deze) de url kon indienen in Google Search Console én daarna ook nog eens direct opgenomen werd in de zoekresultaten (of soms een dag later, maar dat is al perfect), duurt het nu steeds vaker weken voordat Google een nieuw domein of website crawlt en vervolgens opneemt in de zoekmachine.

Zelfs als je alles helemaal tiptop in orde hebt gemaakt en erop hebt gelet dat alle pagina’s geredirect zijn, dan nog zal je merken dat de posities enorm dalen en daarna nog een tijd blijven fluctueren. Uiteindelijk komt alles goed, maar hier gaat wel enige tijd overheen.

Posities tijdelijk dalen na verandering domeinnaam

Hoe lang gaat dit dan duren?

Dat is niet te zeggen, dat is echt afhankelijk van hoe snel Google jouw nieuwe domeinnaam opneemt in de zoekresultaten en hoe stabiel dit vervolgens wordt. Uiteraard houden wij het goed voor je in de gaten en zien we gelijk of er iets niet goed gaat.

Wanneer kan ik mijn domeinnaam het beste veranderen?

Dit kan je het beste doen wanneer het een rustige periode is voor jou. Verkoop je motoruitlaten? Zorg er dan voor dat je het veranderen van je domeinnaam in de winter uitvoert, omdat er dan veel minder vraag is naar motoruitlaten vanwege de winterse temperaturen. De echte diehards begeven zich dan alleen maar op de motor (als het wegdek het toelaat).

Kan ik mijn domeinnaam zelf wijzigen?

Dit kan, maar dat raden wij om eerlijk te zijn wel af. Er hangt nogal veel vanaf en als je jouw organische posities op hetzelfde niveau wilt houden, dan is het écht belangrijk dat alles door een ervaren webdesigner met ons of jouw eigen SEO bureau wordt uitgevoerd. Wil je het toch graag zelf doen? Lees je dan goed in op meerdere websites, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke dingen vergeet.

Kan je onze hulp wel gebruiken met het veranderen van jouw domeinnaam? Wil je jouw huidige posities niet kwijt in Google? Wij staan natuurlijk voor je klaar!

Wil je meer weten over het veranderen van je domeinnaam? 

Wij helpen je graag verder. Neem contact met ons op via onderstaand telefoonnummer of stuur een e-mail naar klantenservice@localscope.nl

 Local Scope