Een zoekwoordanalyse oftewel een keyword analyse is onderdeel van je content strategie. Deze ontwikkel je door van tevoren te kijken welke zoekwoorden door potentiële klanten gebruikt worden. Met een goede keyword analyse krijg je inzicht in het gedrag van zoekmachine gebruikers.

Hoe voer je een goede zoekwoord analyse uit?

Een zoekwoord analyse kan je doen met behulp van de Zoekwoordplanner van Google. Deze tool geeft je belangrijk inzicht in waar mensen precies naar zoeken en welke woorden ze gebruiken. Hiernaast geeft het je inzicht in waarom men bepaalde zoekwoorden intypt. Een recente analyse die we hebben uitgevoerd is deze:

Vraag van onze klant: ‘Wij krijgen redelijk wat mensen bij ons met blessures of pijnklachten en willen daar omheen trainen. Is het denk je interessant om daar apart een landingspagina voor te maken?’

Vervolgens hebben we een onderzoek gedaan in de Zoekwoordplanner. Hieruit is gekomen:

– Sporten met blessure (10 keer per maand)

Hardlopen:

– Pijn scheenbeen hardlopen (260 keer per maand)

– Kniepijn hardlopen (260 keer per maand)

– Sportblessure (590 keer per maand)

– Pijn buitenkant onderbeen hardlopen (140 keer per maand)

– Pijn bovenbeen hardlopen (70 keer per maand)

Sporten algemeen: 

– Pijn onderrug na sporten (30 keer per maand)

– Stijve onderrug na sporten (20 keer per maand)

– Sporten met knieklachten (30 keer per maand)

– Sporten met ischias (20 keer per maand)

– Pijn in schouder na sporten (10 keer per maand)

– Pijn in rug na sporten (10 keer per maand)

– Pijn onderrug sporten (10 keer per maand)

– Pijn aan ribben na sporten (10 keer per maand

Fitness: 

– Overbelasting elleboog fitness (30 keer per maand)

– Last van elleboog fitness (40 keer per maand)

– Golfelleboog fitness (10 keer per maand)

– Fitnessblessures 20 keer per maand)

Bekkeninstabiliteit: 

– Bekkeninstabiliteit krachttraining (20 keer per maand)

Fietsen: 

– Pijn knie fietsen (90 keer per maand)

– Pijn knieholte fietsen (70 keer per maand)

– Knieklachten fietsen (90 keer per maand)

Zoekwoorden bepalen met de Zoekwoordplanner

Wat is het voordeel van de Zoekwoordplanner?

De Zoekwoordplanner van Google geeft een exact zoekvolume aan, zodat je precies weet hoe vaak er naar een bepaald woord wordt gezocht. Wanneer we met een bepaald onderzoek starten kiezen we eerst een aantal hoofdtermen, waarna de Zoekwoordplanner relevante ideeën geeft. Vervolgens kunnen we hier een complete analyse van maken. Een zoekwoord analyse bevat vaak zowel short tail keywords (korte zoekwoorden) als long tail keywords (langere zoekwoorden).

Waarom maken jullie een combinatie?

De combinatie tussen short tail keywords en long tail keywords maken we omdat de competitie in Google vaak lager is bij long tail keywords. Naar langere zoektermen wordt doorgaans minder vaak gezocht, waardoor jouw concurrenten zich waarschijnlijk minder snel richten op dit soort woorden. Een voordeel voor jou, want de kans dat je met deze langere zoekwoorden goed gevonden wordt in Google is groter.

Welke zoekwoorden gebruiken mijn concurrenten?

Een zoekwoordenonderzoek of analyse voeren we graag voor je uit, maar daarnaast kijken we ook naar jouw concurrenten. Op welke zoekwoorden richten zij zich? Wat voor inspanningen hebben ze gedaan om ervoor te zorgen dat zij goed vindbaar zijn in Google? Hebben ze relevante teksten toegevoegd aan de website? Hoeveel content hebben ze toegevoegd?

Baseer content op de vraag van jouw potentiële klanten

Met behulp van een keyword analyse en een concurrentie analyse zorgen we ervoor dat je zoveel mogelijk inzicht hebt in jouw kansen, maar ook op de hoogte bent van de huidige competitie in de zoekresultaten. Vervolgens kan je een content strategie opstellen. Door een goede basis aan content te leggen krijg je meer relevante bezoekers en waarschijnlijk ook een hogere conversie (meer aanvragen).

Meer weten?

Wil je meer weten over een zoekwoordenonderzoek of kunnen wij je ergens bij helpen? Neem gerust contact met ons op via 053-7600906 of stuur een e-mail naar info@localscope.nl.

 Local Scope